Huurrecht wijzigt per 1 juli 2024

Voor verhuurders (met uitzondering van woningcorporaties) was het aantrekkelijk om een huurovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten. Deze kon (afhankelijk van wat voor soort woonruimte het betreft) voor maximaal 2 of 5 jaar worden afgesloten. Die huurovereenkomst kon relatief makkelijk worden beëindigd door verhuurder en huurders hadden in die periode geen huurbescherming op het punt van het eindigen van de huurovereenkomst.

Met ingang van 1 juli 2024 wijzigt deze wetgeving: het is dan (behoudens enkele heel specifieke uitzonderingen) niet meer toegestaan een huurovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten. Vanaf die datum kan alleen nog een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd worden gesloten en huurders hebben dan dus meteen huurbescherming.

Op huurovereenkomsten die zijn gesloten vóór 1 juli 2024 blijft het oude wetgevingsregime overigens wel van toepassing; die huurovereenkomsten kunnen nog relatief eenvoudig worden beëindigd.

Het is dus zaak dat u bij het aangaan van nieuwe huurovereenkomsten hiermee rekening houdt. Wilt u daar nader advies over? Aarzel dan niet ons even te benaderen.